Analyysi: Thaimaan seuraava pääministeri edelleen epävarma: näkemyksemme nykyisestä tilanteesta

Thaimaa-

Move Forward -puolueen pääministeriehdokas Pita Limjaroenrat sanoo, että jos hän ja hänen puolueensa eivät pysty muodostamaan seuraavaa Thaimaan hallitusta, hän antaa mahdollisuuden koalitiokumppaneilleen Pheu Thai -puolueelle.

Aiemmat tarinamme:

Move Forward -puolueen johtaja Pita Limjaroenrat ei ole onnistunut keräämään riittävästi 375 ääntä yhteisistuntoparlamentista, minkä seurauksena hän epäonnistui pääministeriäänestyksen ensimmäisellä kierroksella.

Epäonnistuttuaan työntämään johtajaansa Pita Limjaroenratia pääministeriksi, Move Forward -puolue aikoo nyt ehdottaa lakiesitystä peruskirjan 272 artiklan muuttamisesta, joka antaa senaatille valtuudet valita pääministeri.

Nyt päivitykseemme:

Lauantai-iltapäivänä (15th) Pita julkaisi videoleikkeen sosiaalisessa mediassa. Hän sanoi videossa: "Kiitos 324 kyllä-äänestä Thaimaan parlamentissa ja uskosta, että minusta tulee 30. Thaimaan pääministeri, erityisesti senaattorien 13 kyllä-äänestä. Tiedän, että monet noista senaattoreista ovat kohdanneet merkittäviä paineita päätöksestään äänestää kyllä ​​ja kuunnella ihmisiä (Move Forward -puolue sai eniten paikkoja viimeaikaisissa Thaimaan vaaleissa, Pheu Thai toiseksi.). Tärkeintä on kiittää ihmisiä, jotka ovat tukeneet minua ja Move Forward -puoluetta. Olen pahoillani, että emme vieläkään onnistuneet muodostamaan seuraavaa Thaimaan hallitusta."

”Olemme ykköspuolue, joka sai eniten ääniä thaimaalaisilta parlamenttivaaleissa. Meillä on vastuu näille ihmisille hallituksen muodostamisesta. Olemme kaikin mahdollisin keinoin yrittäneet seurata todellisen demokratian henkeä kunnioittaaksemme ihmisten ääniä. Tämä on Move Forward -puolueen taistelu yhdessä thaimaalaisten 14 miljoonan äänen kanssa todistaakseen, että nämä äänet ovat maan tulevaisuus. Pita jatkoi videossaan.

Pheu Thai -puolueen pääministeriehdokkaat ovat Thaimaan maanpaossa olevan pääministerin Thaksin Shinawatran tytär Paetongtarn Shinawatra ja Srettha Thavisin. Huhuttiin, että Pheu Thai asettaisi Srettan ehdokkaaksi, jos Pita ei pystyisi muodostamaan hallitusta, mutta Srettha on ollut näiden huhujen äiti ja totesi, että Pheu Thai tukee tällä hetkellä täysin Pitaa seuraavana pääministerinä. Pheu Thai on ehdokkaana myös Chaikasem Nitisiri, entinen oikeusministeri, mutta hänellä on äskettäin ollut terveysongelmia ja hän joutui sairaalaan huhtikuussa, minkä vuoksi hänen ei odoteta olevan ensisijainen valinta tällä hetkellä.

Pheu Thai on osa kahdeksan puolueen koalitiota, joka yrittää muodostaa uuden hallituksen, ja ylivoimainen enemmistö jäsenistä tulee Move Forwardista ja Pheu Thaista.

Kun thaimaalainen media kysyi herra Sretthalta tilanteesta mahdollisuudesta asettaa hänet viralliseen parlamentin äänestykseen pääministeriksi, hän sanoi: "En tiedä näistä huhuista mitään. En ollut äskettäisessä Pitan johtamassa kokouksessa. Odota kahdeksanpuolueliiton lopullista johtopäätöstä, seisomme nykyisen Pita Limjaroenratin pääministeriehdokkaan suunnitelman takana, kiitos."

Srettha Thavisin, Pheu Thaimaan pääministeriehdokas.

Seuraava eduskunnan yhteisistunto on määrä pitää keskiviikkona 19. heinäkuuta, ja toistaiseksi näyttää siltä, ​​että Pita Limjaroenratin nimi asetetaan jälleen äänestykseen pääministeriksi. Hän tarvitsee 375 kyllä-ääntä tullakseen seuraavaksi pääministeriksi. On vaikea nähdä, että monet senaattorit tai oppositiopuolueet muuttavat äänensä kyllä-ääneen niin kauan kuin Pita Limjaroenrat lupaa muuttaa (ei kumota) Lese Majesten lakeja Thaimaassa. Tämä on ollut ensisijainen tartuntakohta niille, jotka vastustavat Pitan pääministerin tekemistä, mutta hän on pitänyt kiinni siitä, ettei lupaus ole luopunut, sillä se on osa Move Forward -puolueen kampanja-alustaa, ja tämän tärkeän asian luopuminen aiheuttaisi pettymyksen ja järkytyksen huomattavan osan. äänestäjäkunnastaan.

Pita on jatkuvasti korostanut, että puolue ei suunnittele Lese Majesten lakkauttamista, vaan mahdollisten lainrikkomusten rangaistuksia ja rangaistuksia keventämällä, jotta sitä ei voida käyttää ihmisten mielipiteiden hiljentämiseen. Tällä hetkellä kuninkaallisen perheen kunnianloukkauksesta annetut tuomiot voivat johtaa jopa viidentoista vuoden vankeuteen, jopa pelkästään kielteisen mielipiteen ilmaisemisesta verkossa.

Move Forward -puolue aikoo myös esittää lakiesityksen, jolla poistetaan entisen sotilashallituksen nimittämien, mutta ei valittujen senaattoreiden valta äänestää pääministeriä. Tämä on kuitenkin taistelu ylöspäin, ja useimpien analyytikoiden mielestä on vaikea saada tukea.

Toinen mahdollisuus on, että hallituksen vähemmistövalta esittää pääministeriehdokkaan, todennäköisesti Prawit Wongsuwanin tai Bhumjaithai-johtajan Anutin Charnvirakulin. Molemmat ovat kuitenkin kiistäneet ainakin julkisesti tämän mahdollisuuden, ja huolimatta todennäköisyydestä, että nimitetty senaatti äänestää kyllä ​​näiden ehdokkaiden, erityisesti Prawitin, puolesta, Thaimaan yleisö olisi todennäköisesti raivoissaan tästä toiminnasta ja vähemmistövallan vuoksi. House olisi vaikeaa, ellei mahdotonta, hyväksyä lakeja, mikä tekisi tästä periaatteessa ontuvan ankkahallituksen.

Toinen mahdollinen ratkaisu, jota jotkut ovat ehdottaneet, on liittouma, joka jatkaa Pitan nimen esittämistä senaattorin toimikauden päättymiseen asti toukokuussa 2024. Analyytikot ovat kuitenkin hylänneet tämän vaihtoehdon toteamalla, että oli ensiarvoisen tärkeää muodostaa uusi hallitus nopeasti. Pita itse näytti vihjaavan, ettei tämä ollut ratkaisu aiemmin tänään, heinäkuun 15. päivänä, korostamalla, että uuden hallituksen muodostaminen nopeasti oli ensisijainen tavoite.

Samaan aikaan demokratiaa kannattavat aktivistit ja Move Forward -puolueen kannattajat ovat luvanneet jatkaa painostusta senaattoreihin "kunnioittaakseen kansan ääniä ja ääntä" ja ovat järjestäneet useita mielenosoituksia, mukaan lukien automielenosoituksen useissa merkittävissä Bangkokin kohteissa tänä viikonloppuna.

Lopuksi, Pita Limjaroenratilla on vireillä useita oikeustapauksia, jotka koskevat hänen omistamistaan ​​mediaosuuksista, jotka saattavat estää häntä tulemasta pääministeriksi, ja niistä on tullut kasvava ongelma, kun Thaimaan perustuslakituomioistuin on luvannut tarkistaa ne. Myös demokratiaa kannattavat mielenosoittajat ovat suuttuneet tästä toiminnasta, väittäen, että tämä on vain tapa yrittää välttää hyväksymästä kansan ääntä ja tekemästä Pitaa pääministeriksi.

Me TPN-mediassa jatkamme tämän tarinan seuraamista tiiviisti seuraavan parlamentin äänestyksen lähestyessä.

Tämän artikkelin alkuperäinen versio ilmestyi sisarsivustollamme The Pattaya Newsissa, jonka omistaa emoyhtiömme TPN media.

Tilaa
Tanakorn Panyadee
Pattaya Newsin viimeisimmät paikallisuutisten kääntäjä. Aim on XNUMX-vuotias, joka tällä hetkellä asuu ja opiskelee viimeistä vuottaan yliopistossa Bangkokissa. Hän on kiinnostunut englanninkielisestä kääntämisestä, tarinankerronnasta ja yrittäjyydestä, ja hän uskoo, että ahkera työ on välttämätön osa jokaista menestystä tässä maailmassa.