Pääkirjoitus: Millainen on Thaimaan politiikan tulevaisuus perustuslakituomioistuimen päätöksen jälkeen Prayutin pääministerin erottamisesta

Kansallinen -

Thaimaan perustuslakituomioistuimen keskiviikkona antama tuomio kenraali Prayut Chan-O'Chan jäädyttämisestä pääministerinä oli odottamaton käänne Thaimaan politiikalle, sillä pääministeri Prayutilla näytti olevan horjumaton valta maan johtajana ja lisäksi myös tuomareina. päätösvaltaisuuden pääministeri itse nimitti.

Päätös pantiin voimaan välittömästi. Puhuessaan myöhemmin hallituksen tiedottajan kautta Prayut tunnusti tuomioistuimen päätöksen ja on valmis eroamaan maan pääministerin tehtävästä. Siitä huolimatta hänellä on edelleen poliittinen asema puolustusministerinä, jonka ansiosta hän voi osallistua hallituksen ja ministeriön kokouksiin.

Lain mukaan varapääministeri Prawit Wongsuwan toimii virkaatekevänä pääministerinä, kunnes tuomioistuin tekee päätöksen Prayutin kahdeksan vuoden ministerikaudesta. Tarkka tuomion aika on kiistanalainen, se voi kestää noin viikon, kuukauden tai jopa kaksi kuukautta.

Jäätyään eläkkeelle Thaimaan kuninkaallisen armeijan komentajana kenraali Prawit Wongsuwan astui ensimmäisen kerran Thaimaan politiikkaan 20. joulukuuta 2008 puolustusministerinä entisen pääministerin Abhisit Vejjajivan hallituksessa.

Hänet nimitettiin varapääministeriksi, puolustusministeriksi ja Kansallisen rauhan ja järjestyksen neuvoston (NCPO) varajäseneksi – sotilasjunttaa, joka hallitsi Thaimaata vuoden 2014 Thaimaan vallankaappauksen välillä Yingluck Shinawatran hallitusta vastaan ​​22. toukokuuta 2014. 10. heinäkuuta 2019 – kun kenraali Prayut Chan-O'Cha oli pääministeri ja sotilasjunttaryhmän johtaja.

Prawit sai luultavasti ensimmäisen tunnustuksen kansainvälisessä mediassa "kelloistaan" jo joulukuussa 2017, kun hänet jäi kiinni käyttämästä 3.6 miljoonan bahtin kelloa ottaessaan ryhmäkuvia hallituksen ministerien kanssa hallituksen talossa.

Hän kertoi kansalliselle korruptiontorjuntakomissiolle (NACC) vuonna 2014 väärien omaisuusilmoitussyytöksiensä tutkinnan aikana, että hän oli lainannut 21 ylellistä kelloa läheiseltä ystävältään, joka kuoli lainattuaan hänelle kellot, ja palauttanut ne kaikki perheelleen. .

Myöhemmin NACC päätti, että Prawitilla ei ollut aikomusta antaa tällaista väärää ilmoitusta, vapauttaen hänet korruptiosyytöksistä ja pysymään varapääministerinä.

Vaikka Prayut määrättiin jättämään asemansa demokratian kannattajien ja mielenosoittajien vaatimalla tavalla, asioita ei voida vielä ratkaista niin kauan kuin perustuslakituomioistuimen tuomio on lainvoimainen. Kysymys kuuluu, kuinka tuomioistuin perustelee Prayutin kahdeksan vuoden ministerikauden tarkan päättymispäivän?

Jos tuomioistuin katsoi, että toimikausi päättyi vuonna 2022 (päivänä, jolloin edesmennyt kuningas Rama IX nimitti hänet vallankaappauksen aikana), se tarkoittaa, että Prayut syrjäytettiin lopullisesti ja Prawit pysyisi virkaatekevänä pääministerinä kunnes seuraavat vaalit.

Jos tuomioistuin päättäisi, että toimikausi päättyy vuonna 2025 tai 2027 (perustuu uuteen muutettuun perustuslakiin, joka otettiin käyttöön sen jälkeen, kun hänestä tuli juntan pääministeri tai kun hänet valittiin pääministeriksi vuonna 2019), Prayut palaisi pääministeriksi ja pysyisi asemaa seuraaviin vaaleihin asti.

Vaalit pidetään todennäköisesti maaliskuussa 2023, mutta niitä ei ole vielä saatu päätökseen.

Tämän artikkelin alkuperäinen versio ilmestyi sisarsivustollemme, Pattayan uutiset, jonka omistaa emoyhtiömme TPN media. 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Tarvitsetko Covid-19-vakuutuksen seuraavalle Thaimaan matkallesi? Klikkaa tästä.

Seuraa meitä Facebook

Liity LINE-palveluun saadaksesi rikosilmoituksia!

National News Writer Pattaya Newsissa syyskuusta 2020 lokakuuhun 2022. Bangkokissa syntynyt ja varttunut Nop kertoo mielellään tarinoita kotikaupungistaan ​​sanojensa ja kuviensa kautta. Hänen koulutuskokemuksensa Yhdysvalloissa ja intohimo journalismiin ovat muokanneet hänen aitoja kiinnostuksen kohteitaan yhteiskunnassa, politiikassa, koulutuksessa, kulttuurissa ja taiteessa.