Meduusavaroitus: Ensiapu meduusan pistoille

LEHDISTÖTIEDOTE:

Myrkyllisten meduusojen aiheuttamaa vaaraa ei pidä aliarvioida. Meduusan myrkky vaikuttaa kehon pääjärjestelmiin; nimittäin sydän- ja verisuonijärjestelmä. Riittävästi myrkkyä sisältävä pisto voi saada sydämen lyömään 2-5 minuutissa ja iho voi palaa tai arpeutua haavan ympärillä.

Thaimaan matkailuviranomainen (TAT) haluaa neuvoa turisteja olemaan erityisen varovaisia ​​uidessaan tai snorklattaessa Thaimaan vesillä, jos he joutuvat kosketuksiin myrkyllisten meduusojen kanssa, ja olemaan ottamatta riskejä menemällä veteen, jossa on kylttejä.

Kaikissa Thaimaan rantalomakohteissa toteutetaan toimenpiteitä uimarien turvallisuuden varmistamiseksi. Meduusoiden vaaroista varoittavat kyltit on pystytetty ja ensiapupisteitä on perustettu auttamaan kaikkia ihmisiä, jotka ovat saaneet pistää.

Thaimaan rannoille on mahdollisuuksien mukaan asennettu verkot suojaamaan meduusoilta (on kuitenkin huomioitava, että maantieteellisistä syistä kaikilla rannoilla ei voi olla niitä), ja matkailijoita kehotetaan noudattamaan hengenpelastajien tai matkailun neuvoja. alueen toimijoita.

Myrkyllisten meduusojen aiheuttamaa vaaraa ei pidä aliarvioida. Meduusan myrkky vaikuttaa kehon pääjärjestelmiin; nimittäin sydän- ja verisuonijärjestelmä. Riittävästi myrkkyä sisältävä pisto voi saada sydämen lyömään 2-5 minuutissa ja iho voi palaa tai arpeutua haavan ympärillä.

Tässä on mitä tehdä ja mitä ei saa tehdä meduusan piston sattuessa:

Käskyt ja kiellot

 • Pidä aina silmällä meduusavaroituskylttejä, joita saatetaan laittaa rannalle.
 • Katso ympärillesi vedessä ollessasi ja yritä uida kumppanin kanssa. Pistos voi usein saada ihmisen liikkumattomaksi, jolloin hänen on vaikea uida takaisin rantaan yksin.
 • Voit estää meduusojen pistot uinnin aikana käyttämällä lycrapukua tai pitkähihaista paitaa ja housuja, jotka peittävät kaikki ihopinnat.
 • Varo näennäisesti kuolleita meduusoja rannalla. Jos ne olivat äskettäin rantautuneita, ne voivat silti pistää.
 • Älä ui, jos on varoituskylttejä ja varmista aina lähimmän ensiapukeskuksen sijainti ennen uimista.
 • Älä ui meressä sateen jälkeen, yöllä tai meduusapoijujen ulkopuolella.

Ensiaputoimenpiteet epäillyn myrkyllisen meduusan tapauksessa

Jos olet pistos tai vahingossa kosketuksissa myrkylliseen meduusaan, pysy rauhallisena ja yritä muistaa noudattaa näitä ohjeita:

 • Tuo loukkaantunut merestä turvalliseen paikkaan ja soita välittömästi ambulanssiin (valtakunnallinen hätäapupuhelin puh. 1669). Älä jätä henkilöä ilman valvontaa. Ilmoita alueen viranomaisille.
 • Rauhoita henkilö ja anna hänen pysyä paikallaan, jotta myrkky ei leviäisi, äläkä hiero haavaa.
 • Kaada etikkaa jatkuvasti haavan päälle vähintään 30 sekunnin ajan, mikä auttaa aluksi useimmissa tapauksissa. Älä käytä raikasta/pelkkää vettä haavaan äläkä hiero hiekkaa haavaan. Hotelleja, rantaravintoloita ja sukellusasuja ympäri Thaimaata on määrätty pitämään etikkapullot helposti saatavilla osana ensiapuvalmisteluja. *On hyvä idea kuljettaa etikkapulloa mukana.*
 • Tarkkaile loukkaantunutta 45 minuuttia ja tarkkaile ainakin yhtä seuraavista merkeistä/oireista:
  • Vaikea kipu haavassa, selässä, vartalossa tai päässä.
  • Levottomuus tai hämmennys.
  • Hikoilu, vilunväristykset, pahoinvointi tai oksentelu.
  • Sydämentykytys, rintakipu tai puristava tunne rinnassa.
  • Hengitysvaikeudet, nopea hengitys tai huohotus.
  • Vaaleat kasvot tai sinertävä tai purppuraväri käsissä tai jaloissa.
 • Jos loukkaantunut on tajuton, suorita elvytys ennen kuin kaadat haavan etikkaa jatkuvasti vähintään 30 sekunnin ajan. Jatka sydämen pumppaamista, kunnes loukkaantunut henkilö paranee tai ambulanssi saapuu.
 • Hakeudu lääkärin hoitoon, jos sinulla on jatkuvia oireita.

Vaikka Thaimaassa on erittäin harvinaista, että uimarit ja sukeltajat joutuvat meduusojen pistelemään, pyydämme kaikkia uintia tai sukeltamista suunnittelevia huomioimaan erityisesti maan eteläosassa, että meduusoja saattaa olla läsnä.

Thaimaasta löytyy kausiluonteisesti useita, enimmäkseen vaarattomia meduusalajeja – yleensä heinäkuusta joulukuuhun ja marraskuusta huhtikuuhun. Box meduusoja löytyy kuitenkin joskus Ko Lantan ja Hat Nopparattharan rannoilta – Mu Ko Phi Phi National Marine Parkista Krabin maakunnassa, Nam Bo Bayssä Phuketin maakunnassa ja usein Hua Hinin ja Cha-amin rannoilla Phetchaburin maakunnassa, kuten sekä Ko Tao Chumphonin maakunnassa, Ko Samui, Ko Pha-ngan Surat Thanin maakunnassa sekä Ko Mak ja Ko Kut Tratin maakunnassa.

Tilaa
Goongnang Suksawat
Goong Nang on uutiskääntäjä, joka on työskennellyt ammattimaisesti useissa uutisorganisaatioissa Thaimaassa useiden vuosien ajan ja työskennellyt Pattaya Newsin kanssa yli neljä vuotta. Erikoistunut ensisijaisesti Phuketin, Pattayan paikallisiin uutisiin sekä joihinkin kansallisiin uutisiin painottaen kääntämistä thai-englanniksi ja toimien välittäjänä toimittajien ja englanninkielisten kirjailijoiden välillä. Alun perin Nakhon Si Thammaratista, mutta asuu Phuketissa ja Krabissa paitsi työmatkalla näiden kolmen välillä.