YK:n lapsen oikeuksien komitea vaatii suojelemaan lasten oikeutta puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön Kaakkois-Aasiassa

LEHDISTÖTIEDOTE:

Syvenevän ilmastokriisin edessä, Hei heirtners kokoontuu Bangkokiin tunnistamaan ja vahvistamaan uusia velvoitteita lasten elämän ja tulevaisuuden suojelemiseksi

BANGKOK, 9 – YK:n lapsen oikeuksien komitean läsnä ollessa, yleinen kommentti nro. 26 käynnistettiin virallisesti Kaakkois-Aasiassa tänään UNICEFin Itä-Aasian ja Tyynenmeren aluetoimiston isännöimässä tapahtumassa Bangkokissa.

Uusi yleiskommentti, joka julkaistiin elokuussa, käsittelee ensimmäistä kertaa nimenomaan ilmastohätätilannetta ja siihen liittyviä valtioiden velvollisuuksia suojella lasten elämää ja hyvinvointia YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaisesti.

Kommentin Kaakkois-Aasian julkaisua isännöi UNICEF yhteistyössä OHCHR:n, UNEP:n, Child Rights Coalition Asian, Child Rights Internationalin verkoston, Child Rights Information Centerin, Pelastakaa Lapset, World Visionin ja Terre Des Hommesin kanssa.

Lapsen oikeuksien valiokunnan puheenjohtaja Ann Skelton totesi aluejulkistuksen yhteydessä: ”Lapset ovat nostaneet huolensa ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta esityslistan kärkeen, yleiskommentti 26 tunnustaa tämän ja tarjoaa oikeudellisia ja käytännön ohjeita valtioille ja yrityssektorille lasten oikeuksien puolustamisesta kolminkertaisen planeetan kriisin yhteydessä”.

Yleiskommentin painopisteen mukaisesti lasten ja nuorten roolista ilmastodiskurssin ohjaamisessa ympäri maailmaa, Bangkokin aluejulkistus järjestettiin yhdessä nuorten kanssa. Nuoret kannattajat Kambodžasta ja Vietnamista ottivat yhteyttä myös virtuaalisesti jakaakseen kokemuksiaan ilmaston puolesta ja korostaakseen tarvetta kiireellisiin toimiin biologisen monimuotoisuuden vähenemisen ja lisääntyvän saastumisen torjumiseksi.

17-vuotias thaimaalainen nuorten puolestapuhuja Prim Yong jakoi ”Huono ilma on huonolaatuista elämää, ja se vaikuttaa oikeuksiini, sinun oikeuksiisi ja lastemme oikeuksiin. Ota nyt ilmasto vastaan."

Yleiskommentissa täsmennetään, että valtiot eivät ole vastuussa vain lasten oikeuksien suojelemisesta välittömiltä haitoilta, vaan myös heidän oikeuksiensa ennakoitavissa olevista loukkauksista tulevaisuudessa, jotka johtuvat valtioiden toimista – tai laiminlyönneistä – tänään. Lisäksi siinä korostetaan, että valtiot voidaan saattaa vastuuseen paitsi rajojensa sisällä tapahtuvista ympäristöhaitoista, myös ympäristövahinkojen ja ilmastonmuutoksen haitallisista vaikutuksista rajojen ulkopuolella. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä epäedullisessa asemassa olevien lasten kohtaamiin suhteettomiin haittoihin.

Tämän yleisen kommentin hyväksyminen seurasi useita henkilökohtaisia ​​ja online-neuvotteluja 121 maasta tulevien lasten kanssa sekä alueellisia konsultaatioita Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Valtioiden, Yhdistyneiden Kansakuntien yksiköiden, kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden, kansalaisyhteiskunnan ja 170 16,331 lasten itsensä esittämän kirjallisen huomautuksen perusteella varmistettiin, että yleinen kommentti edustaa lasten erilaisia ​​kokemuksia ja etuja maailmanlaajuisesti.

Alueellisen julkaisun jälkeen lapsen oikeuksien komitean varapuheenjohtaja Sopio Kiladze totesi: "Terve, puhdas ja kestävä ympäristö on ratkaisevan tärkeää, jotta lapset voivat nauttia yleissopimuksessa kirjatuista oikeuksistaan. Tarvitsemme valtioiden, yritysten ja niiden tehokkaiden toimien vahvaa sitoutumista. Mutta myös kaikkien sidosryhmien tiivis yhteistyö on väistämätöntä. Olemme sen velkaa lapsillemme.

Yleinen kommentti on merkittävä virstanpylväs ja tulos maailmanlaajuisesta, alueellisesta ja sukupolvien välisestä sitoumuksesta, ja siinä todetaan, että lasten näkemykset on otettava huomioon ympäristöä koskevassa päätöksenteossa, ja korostaa ympäristökasvatuksen keskeistä roolia lasten valmentamisessa toimiin, puolustajana ja suojautua ympäristön haitoilta.

”Itä-Aasian ja Tyynenmeren pojat ja tytöt seisovat maailmanlaajuisen ilmastokriisin eturintamassa. He kokevat kuusi kertaa enemmän ilmastokatastrofeja kuin heidän isovanhempansa vain 50 vuotta sitten", sanoi Debora Comini, UNICEFin Itä-Aasian ja Tyynenmeren aluejohtaja. "Mikään yksittäinen virasto, organisaatio tai hallitus ei voi käsitellä ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia lapsiin. On tärkeää, että teemme yhteistyötä, myös yrityssektorin kanssa, varmistaaksemme lasten oikeudet selviytymiseen, suojeluun, kehitykseen ja osallistumiseen.

 

Kuva postauksen sisällön jälkeen
Goong Nang on uutiskääntäjä, joka on työskennellyt ammattimaisesti useissa uutisorganisaatioissa Thaimaassa useiden vuosien ajan ja työskennellyt Pattaya Newsin kanssa yli neljä vuotta. Erikoistunut ensisijaisesti Phuketin, Pattayan paikallisiin uutisiin sekä joihinkin kansallisiin uutisiin painottaen kääntämistä thai-englanniksi ja toimien välittäjänä toimittajien ja englanninkielisten kirjailijoiden välillä. Alun perin Nakhon Si Thammaratista, mutta asuu Phuketissa ja Krabissa paitsi työmatkalla näiden kolmen välillä.