Thaimaan entisen pääministerin paluu merkitsee ratkaisevaa hetkeä

  • Thaksin Shinawatran paluu vaikuttaa syvästi Thaimaan poliittiseen maisemaan

Thomas Sinclair, vieraileva kirjoittaja. Thomas on Pembrokeshire Heraldin toimittaja, joka löytyy täältä.
Entisen pääministerin Thaksin Shinawatran ilmaantuminen 15 vuoden maanpaossa on vihdoin toteutunut, täyttäen pitkäaikaiset lupaukset ja sytyttäen kiihkeän odotuksen. Thaksinin paluu Thaimaan historian polarisoivimpiin henkilöihin vaikuttaa syvästi maan poliittiseen maisemaan.

Thaksinin yli kaksi vuosikymmentä kestäneet johdonmukaiset vaalivoitot ovat saaneet aikaan voimakkaita vastauksia konservatiivisilta ryhmittymiltä, ​​sillä historiaa leimaa rohkeus ja poliittinen kunnianhimo. Nämä reaktiot ovat vaihdelleet sotilasvallankaappauksista ja hallituksen ministeriöiden ja lentokenttien miehittämisestä kiistanalaisiin oikeuden päätöksiin, jotka ovat johtaneet kolmen pääministerin erottamiseen ja kolmen Thaksin-mielisen poliittisen puolueen hajoamiseen.

Nyt hänen uudelleen ilmestymisensä johtuu oletetusta hienovaraisesta sopimuksesta, joka saavutettiin hänen kuninkaallisten vastustajiensa kanssa vankeuden välttämiseksi. Thaksinia uhkaa noin 10 vuoden vankeustuomio tapauksista, joiden hän väittää olevan poliittisia.

Hänen odotetaan kuljetettavan nopeasti Don Mueangin lentokentältä Bangkokin korkeimpaan oikeuteen, minkä jälkeen hän voi viettää yön vankilassa. Kuitenkin harvat odottavat hänen huoltajuutensa pitkittyvän.

Polarisoivasta luonteestaan ​​huolimatta Thaksin saa edelleen tukea maassa. Osoittaakseen tätä uskollisuutta Samniang Kongpolparn, 63-vuotias Thaksinin puolueen linnoituksesta Surinin maakunnassa, liittyi lentokentällä satojen kannattajien joukkoon osoittaakseen solidaarisuuttaan. Hän sanoi: "Hän on edelleen hienoin pääministeri, joka meillä on koskaan ollut. Vaikka en näe häntä tänään, halusin antaa tukeani. Olen avoin sovinnolle sotilasmielisen hallituksen kanssa; muuten jäämme senaattoreihin, mikä ei ole toivottavaa.'

Samanaikaisesti hänen poliittinen puolueensa, Pheu Thai, pyrkii muodostamaan seuraavaa hallitusta, monimutkainen prosessi, joka on vienyt Thaimaan vuoristoratamatkalle vain kolmessa kuukaudessa. Rata alkoi radikaalin nuorisovetoisen Move Forward -puolueen kunnianhimoisista toiveista, jotka saavuttivat enemmistön paikoista toukokuun vaaleissa. Aluksi liittoutuman muodostaminen Pheu Thain kanssa on huipentunut liittoumaan, jossa ovat mukana lähes kaikki ryhmät paitsi uudistajat. Erityisesti tähän koalitioon kuuluu entisten vallankaappausjohtajien johtamia puolueita - liittoa, jota Pheu Thai vannoi tiukasti vastaan.

Pheu Thai väittää, että nämä kaksi kehitystä eivät liity toisiinsa, vaikka skeptisyys vallitsee. Epäilemättä 250 jäsenen valitsematon senaatti, joka sotilasjuntan käynnisti vuoden 2014 vallankaappauksen jälkeen, on rajoittanut Pheu Thain virastoa. Lisäksi puolueen asemaa heikensi sen odotettua huonompi menestys vaaleissa, kun se luovutti tukensa Move Forwardille, jolloin se putosi ensimmäistä kertaa toiselle sijalle.

Senaatti, joka koostuu juntan nimittämistä jäsenistä, osallistuu 500 valitun kansanedustajan ohella uuden pääministerin valintaan. Näennäisesti heidän tehtävänsä on estää kaikki puolueet, jotka saattavat haastaa vallitsevan status quon – monarkian, armeijan ja yrityskokonaisuuksien monimutkaisen vuorovaikutuksen, joka on hallinnut Thaimaan hallintoa vuosikymmeniä.

Senaatti kieltäytyi ennustettavasti tukemasta Move Forwardin johtamaa liittoumaa Pheu Thain kanssa, vaikka viimeksi mainittu hallitsee alahuoneessa. Kun Pheu Thai ryhtyi koalitioneuvotteluihin, sen riippuvuus senaatin tuesta edellytti entisten vastustajien ottamista mukaan.

Silti jotkut Pheu Thai -poliitikot väittävät, että puolueen olisi pitänyt pyrkiä edullisempaan järjestelyyn vastustaen yhteistyötä jäykimpien konservatiivisten ryhmittymien kanssa. Mikä tahansa vähemmistöhallitus, joka muodostetaan ilman Pheu Thaita ja Move Forwardia, kaatuisi väistämättä, koska senaattorit eivät saa osallistua tavallisiin parlamentaarisiin äänestyksiin esimerkiksi budjettimäärärahoista.

Pheu Thain johto valitsi kuitenkin tarkoituksenmukaisuuden ja jopa esitti kutsun ultrarojalistiselle YK:n Thaimaan puolueelle liittyä koalitioon – puolueeseen, joka on historiallisesti kritisoinut Shinawatran perhettä ja auttanut kaatamaan Thaksinin johtaman Pheu Thain hallituksen. sisko, Yingluck. Näiden ryhmittymien yhdistyminen saman hallituksen sisällä korostaa dramaattista muutosta Thaimaan politiikassa.

Viime kädessä Move Forwardin ja nuoremman sukupolven, joka vaati keskustelua monarkian vallasta ja vauraudesta, aiheuttama havaittu uhka varjosti pitkittyneen riidan Shinawatra-perheen kanssa ultra-rojalistien puolesta.

Shinawatralle ja Pheu Thain liiketoimintasuuntautuneemmille segmenteille paluu hallitukseen ja Thaksinin paluun varmistaminen ovat varjostaneet huolet puolueen imagosta.

Kuitenkin äänet Pheu Thaissa ilmaisevat syvän tyrmistyksen tästä pragmaattisesta sopimuksesta. He varoittavat, että puolue saattaa menettää kerran omistautuneen ruohonjuuritason tukensa ja mahdollisesti luopua kaksi vuosikymmentä kestäneestä vaali-asemastaan ​​Thaimaan politiikassa.

Tämä artikkeli ilmestyi alun perin sisarsivustollamme The Pattaya Newsissa, jonka omistaa emoyhtiömme TPN Media.

Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN-median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta. Hänen taustansa on HR and Operations ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta jo vuosikymmenen ajan. Hän on asunut Pattayalla noin yhdeksän vuotta päätoimisena asukkaana, tunnetaan paikallisesti hyvin ja on vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinat lähetä sähköpostia [sähköposti suojattu] Tietoja meistä: https://thephuketexpress.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thephuketexpress.com/contact-us/