Perustuslakituomioistuin harkitsee MFP-johtajan uudelleennimeämishakemusta

LEHDISTÖTIEDOTE:

Perustuslakituomioistuin harkitsee Move Forward -puolueen (MFP) johtajan Pita Limjaroenratin uudelleennimeämistä pääministeriksi koskevan hakemuksen hyväksymistä.

Tuomioistuin käsittelee asiaa 3. elokuuta oikeusasiamiehen aiemmin tällä viikolla esittämän pyynnöstä. Oikeusasiamies pyysi päätöstä Pitan hylkäämisestä uudelleenehdokkuudesta ja pyysi parlamenttia lykkäämään seuraavaa pääministeriäänestystä.

Oikeusasiamies päätti hakea oikeudellista valvontaa sen jälkeen, kun kansalaiset ja kansanedustajat olivat tehneet oikeusasiamiehen toimistoon lukuisia kanteluja. Nämä valitukset tehtiin kansanedustajien ja senaattoreiden yhteisistunnon jälkeen, jossa Pitan nimitys hylättiin. Oikeusasiamies väitti, että hylkääminen rikkoi perustuslain määräyksiä, ja oikeudellinen valvonta oli tarpeen korjaamattoman vahingon estämiseksi.

Parlamentin puheenjohtaja Wan Muhamad Noor Matha lykkäsi toista äänestystä, joka alun perin oli määrä järjestää tänään, vastauksena oikeusasiamiehen pyyntöön. Hän selvensi, että päätökseen lykätä äänestystä ei vaikuttanut mikään Pheu Thai -puolueen yritys saada tukea omille pääministeriehdokkailleen. Sen sijaan lykkäys perustui vireillä olevaan tuomioistuimen päätökseen.

Wan ilmoitti, että jos tuomioistuin hylkää hakemuksen, uusi kokous pääministerin valitsemiseksi voidaan sopia välittömästi. Hän kuitenkin totesi, että eduskunnan on saatava kolme päivää ennen istuntoa.

Demokraattipuolueen listalla oleva kansanedustaja Chuan Leekpai totesi, että valintaprosessi saadaan päätökseen hyvissä ajoin ennen senaatin viisivuotiskauden päättymistä ensi toukokuussa. Jotkut MFP:n johtaman allianssin pienet puolueet ovat kehottaneet odottamaan senaatin toimikauden päättymistä, jotta pääministeriehdokkaan voitaisiin valita edustajainhuone yksin.

Edellinen on Thaimaan hallituksen PR-osaston lehdistötiedote.

Goong Nang on uutiskääntäjä, joka on työskennellyt ammattimaisesti useissa uutisorganisaatioissa Thaimaassa useiden vuosien ajan ja työskennellyt Pattaya Newsin kanssa neljä vuotta. Erikoistunut ensisijaisesti Phuketin, Pattayan paikallisiin uutisiin sekä joihinkin kansallisiin uutisiin painottaen kääntämistä thai-englanniksi ja toimien välittäjänä toimittajien ja englanninkielisten kirjailijoiden välillä. Alun perin Nakhon Si Thammaratista, mutta asuu Phuketissa ja Krabissa paitsi työmatkalla näiden kolmen välillä.