Oikeusasiamies pyytää Thaimaan perusoikeustuomioistuimen päätöstä parlamentin päätöksestä estää Pitan pääministerin nimitys

Kansallinen -

Oikeusasiamiehen kanslia päätti maanantaina 24. heinäkuuta kysyä perustuslakituomioistuimelta, onko eduskunnan päätös estää Move Forward -puolueen johtajan ja pääministeriehdokkaan Pita Limjaroenratin asettaminen uudelleen pääministerin tehtävään perustuslain mukainen vai ei.

Oikeusasiamies paljasti tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa lehdistölle, että se aikoo esittää perusoikeustuomioistuimelle pyynnön selvittää oikeusasiamies Eduskunnan päätös 19. heinäkuuta joka esti Pitaa nimittämästä uudelleen johtoon.

Pitan estämisen puolesta äänestäneet totesivat, että hänen nimityksensä rikkoi eduskunnan sääntöjä, joiden mukaan kun eduskunta hylkää ehdotuksen, sitä ei voida esittää uudelleen.

Parlamentti, enimmäkseen juntan nimittämät senaattorit, hylkäsi Pitan pääministeriäänestyksen ensimmäisellä kierroksella. Monet kuitenkin väittävät, että pääministeriehdokkaan nimittämistä säätelevät pikemminkin peruskirja kuin eduskunnan määräykset, mikä johtaa kantelun tekemiseen oikeusasiamiehen toimistoon, jolla pyritään mitätöimään parlamentin päätös.

Oikeusasiamiehen toimisto pyysi myös tuomioistuinta lykkäämään pääministerin äänestystä toistaiseksi.

Lehdistöaikaan mennessä päätöstä ei ole tehty, vaikka kokouksia järjestetään koko viikon ajan.

Tämän artikkelin alkuperäinen versio ilmestyi sisarsivustollamme The Pattaya Newsissa, jonka omistaa emoyhtiömme TPN media.

Goong Nang on uutiskääntäjä, joka on työskennellyt ammattimaisesti useissa uutisorganisaatioissa Thaimaassa useiden vuosien ajan ja työskennellyt Pattaya Newsin kanssa neljä vuotta. Erikoistunut ensisijaisesti Phuketin, Pattayan paikallisiin uutisiin sekä joihinkin kansallisiin uutisiin painottaen kääntämistä thai-englanniksi ja toimien välittäjänä toimittajien ja englanninkielisten kirjailijoiden välillä. Alun perin Nakhon Si Thammaratista, mutta asuu Phuketissa ja Krabissa paitsi työmatkalla näiden kolmen välillä.