Thaimaan kuninkaallinen hallitus, UNHCR ja UNICEF yhdistävät voimansa nopeuttaakseen edistystä lapsuuden kansalaisuudettomuuden lopettamisessa

LEHDISTÖTIEDOTE:

BANGKOK, 31. toukokuuta 2023 – Ulkoministeriön, sisäministeriön, UNHCR:n ja UNICEFin isännöimässä seminaarissa Bangkokissa hallituksen, kansalaisjärjestöjen ja YK:n järjestöjen virkamiehet kokoontuivat vahvistamaan pyrkimyksiään lopettaa lapsuuden kansalaisuudettomuus Thaimaassa. Seminaari, joka kuuluu UNHCR:n ja UNICEFin yhteiseen strategiaan lasten kansalaisuudettomuuden käsittelemiseksi, pyrkii tarkastelemaan Thaimaassa saavutettua edistystä ja tuomaan samalla esiin haasteita ja tunnistamaan ratkaisuja ja alueita avaintoimijoiden välisen yhteistyön parantamiseksi.

Thaimaa on viime vuosikymmeninä edistynyt lainsäädännössä ja politiikassa kansalaisuudettomuuden torjumiseksi. Silti: "Lapsuuden kansalaisuudettomuuden ratkaiseminen Thaimaassa työ on edelleen kesken" sanoi UNHCR:n edustaja Giuseppe de Vincentiis. "Olemme tyytyväisiä RTG:n sitoutumiseen lapsuuden kansalaisuudettomuuden lopettamiseen. UNHCR jatkaa hallituksen ja sidosryhmien tukemista, jotta he voivat hyödyntää saavutettua edistystä ja harkita uusien lupausten antamista kansalaisuudettomuuden käsittelemiseksi tämän vuoden maailmanlaajuisessa pakolaisfoorumissa.

"Jokaisella lapsella on oikeus kansalaisuuteen tai lailliseen asemaan", sanoi Kyungsun Kim, UNICEFin Thaimaan edustaja. ”Tämä on perusoikeus ja ensimmäinen portti, joka antaa lapsille mahdollisuuden nauttia muista perusoikeuksista, mukaan lukien oikeus selviytymiseen, koulutukseen, suojeluun ja mielekkääseen osallistumiseen. Ilman kansalaisuutta ja/tai laillista asemaa lapsen on äärimmäisen vaikeaa elää laadukasta elämää ja turvata valoisa tulevaisuus."

Thaimaan kuninkaallinen hallitus on tukenut UNHCR:n #IBelong-kampanjaa kansalaisuudettomuuden lopettamiseksi vuoteen 2024 mennessä ja luvannut tarjota mahdollisuuden saada kansalaisuudettomat henkilöt, mukaan lukien lapset, saada laillinen asema tai kansalaisuus sekä parantaa heidän pääsyään koulutukseen, sosiaalipalveluihin ja suojeluun. Vuodesta 2015 lähtien yli 63,000 XNUMX rekisteröityä kansalaisuudetonta henkilöä on saanut Thaimaan kansalaisuuden. 

Thaimaan lain mukaan jokainen Thaimaassa syntynyt lapsi voi rekisteröityä syntyessään ja saada syntymätodistuksen sekä käydä koulua ja saada terveyspalveluja, vaikka heillä ei olisi oikeudellista asemaa tai asiakirjaa.s

Eksiri Pintaruji, ulkoministeriön kansainvälisten järjestöjen osaston pääjohtaja sanoi: "Tämä virstanpylvästapahtuma tarjoaa paitsi mahdollisuuden pohtia lapsuuden kansalaisuudettomuuden käsittelyssä saavutettua edistystä, myös auttaa meitä hiomaan ja nopeuttamaan pyrkimyksiämme ratkaista kattavasti Thaimaan lasten kansalaisuudettomuus. Thaimaan kuninkaallinen hallitus käyttää tätä tilaisuutta auttaakseen kaksinkertaistamaan ponnistelut yhdessä YK:n virastojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa lasten kansalaisuudettomuuden torjumiseksi Thaimaassa.  

Tietoa UNHCR: stä 

UNHCR, YK:n pakolaisjärjestö, on valtuutettu johtamaan ja koordinoimaan kansainvälisiä toimia ihmisten suojelemiseksi, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ​​konfliktien ja vainon vuoksi. Lisäksi virastolla on YK:n yleiskokouksen valtuudet tunnistaa ja suojella kansalaisuudettomia 
kansalaisuudettomuuden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Sen tarkoituksena on turvata pakkosiirtolaisten ja kansalaisuudettomien ihmisten oikeudet ja hyvinvointi.  

Thaimaassa UNHCR tekee tiivistä yhteistyötä Thaimaan kuninkaallisen hallituksen kanssa tukeakseen pyrkimyksiä ehkäistä ja vähentää kansalaisuudettomuutta. Työ sisältää lain ja politiikan uudistamisen edistämistä ja teknistä tukea, kapasiteetin kehittämisaloitteita ja RTG:n tukemista toteuttamaan lupaukset, jotka se teki osana maailmanlaajuista #IBelong-kampanjaa kansalaisuudettomuuden lopettamiseksi.

Lisäksi UNHCR on työskennellyt kansalaisjärjestökumppanin Adventist Development and Relief Agencyn (ADRA) kanssa vuodesta 2015 lähtien tukeakseen Thaimaan viranomaisia ​​siviilien rekisteröinti- ja kansalaisuusmenettelyjen täytäntöönpanossa tarjoamalla oikeudellista apua kansalaisuudettomille henkilöille ja lisäämällä tietoisuutta Chiang Rain alueella kärsivien yhteisöjen keskuudessa. Mae Fah Luangin, Mae Chanin ja Mae Sain piirit. Hankkeeseen on osallistunut piiritason hallituksen virkamiehiä, koulujen johtajia, paikkakuntien johtajia sekä paikallista kansalaisyhteiskuntaa, jotka ovat myös työskennelleet kansalaisuudettomuuden parissa. Vuodesta 2015 lähtien yli 50,000 XNUMX kansalaisuudetonta henkilöä on saanut oikeusapua UNHCR:ltä ja sen kumppanilta ADRAlta.  

Tietoja UNICEF 

UNICEFin tehtävänä on ajaa lasten oikeuksien suojelua, auttaa täyttämään heidän perustarpeensa ja laajentamaan heidän mahdollisuuksiaan saavuttaa täysi potentiaalinsa. Sen sitoumus on taata erityinen suojelu kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille – sodan, katastrofien, äärimmäisen köyhyyden, kaikenlaisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreille sekä vammaisille.

Thaimaassa UNICEF ja Chiangmain yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta teki Euroopan unionin tuella tutkimuksen "Näkymätön elämä: 48 vuotta valtiottomien lasten tilanteesta Thaimaassa (1972-2020), joka tarjoaa yleiskatsauksen ja analyysin kansalaisuudettomien lasten laillisen aseman ja kansalaisuuden saamisen esteistä Thaimaassa. Tulokset osoittivat, että Thaimaan on keskityttävä politiikkojen toteuttamiseen käytäntöön lasten kansalaisuudettomuuden kitkemiseksi. Tähän sisältyy selkeiden menettelyjen, vaiheiden ja ohjeiden käyttöönotto sekä henkilöstökapasiteetin kehittäminen ja taloudellisten ja henkilöresurssien lisääminen operatiivisella tasolla. 

UNICEF käynnisti vuonna 2022 yhteistyössä Terre Des Hommes Saksan ja Stateless Children Protection Networkin kanssa liikkuvia väestörekisteriyksiköitä, joissa vapaaehtoiset matkustivat kouluihin Pohjois-Thaimaan helpottaakseen kansalaisuudettomien ja ilman laillista asemaa olevien lasten rekisteröintiä. Tähän mennessä mobiiliyksikkö on saavuttanut 22,000 XNUMX G-koodin lasta.

###

LISÄTIETOJA OTA YHTEYTTÄ:

Morgane Roussel-Hemery, ulkosuhteiden apulaispäällikkö

UNHCR Thaimaa 

+66 81 140 4353 

[sähköposti suojattu] 

Nattha Keenapan, viestintävastaava

UNICEF Thaimaa

086 616 7555

[sähköposti suojattu] 

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Muista tilata uutiskirjeemme ja saat kaikki uutisemme sinulle yhdessä roskapostivapaassa päivittäisessä sähköpostissa. Klikkaa tästä! TAI, kirjoita sähköpostiosoitteesi alle!

Auta tukemaan Phuket Expressiä vuonna 2023!

Tilaa
Goongnang Suksawat
Goong Nang on uutiskääntäjä, joka on työskennellyt ammattimaisesti useissa uutisorganisaatioissa Thaimaassa useiden vuosien ajan ja työskennellyt Pattaya Newsin kanssa yli neljä vuotta. Erikoistunut ensisijaisesti Phuketin, Pattayan paikallisiin uutisiin sekä joihinkin kansallisiin uutisiin painottaen kääntämistä thai-englanniksi ja toimien välittäjänä toimittajien ja englanninkielisten kirjailijoiden välillä. Alun perin Nakhon Si Thammaratista, mutta asuu Phuketissa ja Krabissa paitsi työmatkalla näiden kolmen välillä.