Thaimaan parlamenttivaalit: helppo opas tapahtumaan ja kilpailemiseen

Kansallinen -

Thaimaa on menossa viimeiseen vaiheeseen ennen kuin thaimaalaiset menevät äänestämään parlamenttivaaleissa, joissa he valitsevat parlamentin jäseniä eri puolilta maata 14. toukokuuta.

Maa on keskellä kahden puolen intensiivistä poliittisten puolueiden ohjausta, ja konservatiivien leiri viittasi tyypillisesti entiseen hallitsevaan koalitioon "kolmen veljeksen" johdolla: Prayut Chan-o-cha, Prawit Wongsuwan ja Anupong Paochinda sekä liberaalit. leiri, joka kutsuu itseään demokratiaa kannattavaksi Pheu Thai -puolueen johtaman Paethongtarn Shinawatran, entisen pääministerin Thaksin Shinawatran nuorimman tyttären johdolla. Hän on edelleen vaikutusvaltainen Thaimaan politiikassa, vaikka hän on asunut maanpaossa monta vuotta. , ja Future Forward -puolue Pita Limjaroenratin johdolla, joka on saavuttanut valtavan suosion nuoremman sukupolven keskuudessa ja joka on tällä hetkellä ykkönen lähes kaikissa poliittisissa mielipiteissä.

Näitä vaaleja pidetään Thaimaan ratkaisevana käännekohtana sen jälkeen, kun Gen Prayutin johtama Kolme veljestä kaatoi Yingluck Shinawatran, maan ensimmäisen naispääministerin, hallituksen vuonna 2014 ja on ollut virassa siitä lähtien.

Ja vaikka Thaimaassa järjestettiin parlamenttivaalit jo vuonna 2019, sitä pidettiin Kolmen veljeksen valtaperinnänä, koska monet pitivät äskettäin laadittua perustuslakia, joka antaa käsin valitulle senaatille valtuudet valita pääministeri, epäreilu ja täysin kannattava. konservatiivinen leiri.

Mutta toisin kuin näissä vaaleissa, demokratiaa ja tasa-arvoa jatkuvasti vaativan nuoren sukupolven heräämisen myötä näyttää siltä, ​​että nämä vaalit ovat paljon vaikeampi haaste hallitsevalle vallalle.

Osapuolten väliset kiivaat taistelut ovat kiinnittäneet useiden kansainvälisten tiedotusvälineiden huomion maahan.

Suurin osa heistä uskoo, että Pheu Thai -puolueella on suuret mahdollisuudet voittaa ja hallita eniten paikkoja parlamentissa, kuten se on tehnyt niin lähes kaikissa menneissä vaaleissa. On kuitenkin epätodennäköistä, että puolue voittaa ylivoimaisen voiton, kuten se on väittänyt, sillä "nuorisovoima" suosii useiden tutkimusten mukaan enimmäkseen Move Forward -puoluetta.

Foreign Policy raportoi, että Pheu Thain maanvyörymävoitto voidaan myös nähdä uhkana konservatiiviselle ryhmittymälle ja saattaa siten johtaa uuteen sotilasjuntaan.

Pheu Thai saattaa kuitenkin pystyä välttämään tämän tilanteen tekemällä yhteistyötä puolueen kanssa, jolla on yhteyksiä konservatiivien leiriin, mutta tämä sovinto voi myös olla tyytymätön heidän kannattajiinsa. Puhumattakaan ryhmästä nuoria, jotka lähtivät mielenosoituksiin vuonna 2020, Foreign Policy totesi.

Toinen haaste Pheu Thaille on käsin liittyminen Move Forward Partyn kanssa.

Jälkimmäinen kannattaa joissakin piireissä kiistanalaista politiikkaa, kuten lese majeste -lain uudistamista. Tällainen kumppanuus voisi mahdollisesti vaarantaa molempien osapuolten poliittisen omaisuutensa. Toisaalta liiton solmiminen sotilaallisten puolueiden kanssa voi myös vahingoittaa Pheu Thain suosiota ja vaarantaa kannatuksen menettämisen, Foreign Policy totesi.

Kyodo News raportoi, että vaalit toimivat myös lakmuspaperina sille, pystyykö syrjäytetty entinen pääministeri Thaksin Shinawatra palata kotiin Thaimaahan ja suorittaa vankeusrangaistuksensa vastineeksi perheensä kanssa olemisesta. Tällä hetkellä hänen tuomionsa on noin 10 vuotta, ja osa hänen tapauksistaan ​​on edelleen vireillä.

Vaikka entinen pääministeri väittää haluavansa palata vain hoitamaan uusinta lapsenlapsiaan, hänellä on todennäköisesti merkittävä rooli siinä, kuinka uusi hallitus johtaa maata, jos Pheu Thai voittaa, Kyodo News totesi.

Toinen Channel News Asian analyysi viittaa siihen, että Thaimaan vaalit ovat edelleen juuttuneet valitun hallituksen ja armeijan välisen taistelun noidankehään.

Vaikka Pheu Thai todennäköisesti voittaa, on vielä liian aikaista ennustaa, kuka on seuraava pääministeri, koska vuoden 250 perustuslain mukaan valitulla 2017-jäsenisellä senaatilla on edelleen valta äänestää pääministeriä.

On myös mahdollista, että Bhumjai Thai -puolueella, konservatiivien leirin toiseksi suurimmalla poliittisella puolueella, voi olla tärkeä rooli seuraavan hallituksen määrittämisessä, Channel News Asia totesi.

Lopulta Thaimaan syvät sosiaaliset jakautumiset ja alueelliset erot lisäävät edelleen Thaimaan politiikan epävarmuutta.

Tämän artikkelin alkuperäinen versio ilmestyi sisarsivustollamme The Pattaya Newsissa, jonka omistaa emoyhtiömme TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Pattaya Newsin viimeisimmät paikallisuutisten kääntäjä. Aim on XNUMX-vuotias, joka tällä hetkellä asuu ja opiskelee viimeistä vuottaan yliopistossa Bangkokissa. Hän on kiinnostunut englanninkielisestä kääntämisestä, tarinankerronnasta ja yrittäjyydestä, ja hän uskoo, että ahkera työ on välttämätön osa jokaista menestystä tässä maailmassa.