Thaimaan asiantuntija selittää korkeat sähkölaskut Thaimaassa

Kansallinen -

Praiphon Koomsub, Thammasatin yliopiston taloustieteellisen tiedekunnan entinen dekaani, selitti Thaimaan sähkölaskujen kasvua äskettäin.

Hän sanoi, että nousu alkoi itse asiassa vuoden 2022 lopulla, mutta ihmiset huomasivat sen vasta maalis-huhtikuussa, jolloin sää lämpeni merkittävästi, mikä johti sähkönkulutuksen kasvuun ja sitä kautta sähkölaskujen nousuun.

Lisäksi hallitus tarkisti tämän vuoden alussa polttoaineen tariffia, mikä nosti hintaa entisestään.

Oma osansa on myös Venäjän ja Ukrainan välinen sota, joka saa polttoaineiden, erityisesti raakaöljyn ja maakaasun, hinnat nousemaan pilviin. Thaimaa käyttää 60 prosenttia sähköntuotannostaan ​​maakaasusta, vaikka se voi tuottaa kaasua myös Thaimaanlahdelta. Maan on kuitenkin vielä tuotava huomattava määrä nesteytettyä maakaasua (LNG), joka on lisääntynyt tällä hetkellä 20 % sodan vuoksi.

Ongelmana on myös ylimääräisen varasähkön maksaminen.

Praiphon sanoi myös, että vaikka ylimääräistä varavoimaa ei myydä järjestelmään, sähkönkuluttajat joutuvat silti kantamaan taakan maksaa se yksityisille sähköyhtiöille. Tämä on toinen tekijä, joka vaikuttaa korkeaan sähkön hintaan, vaikkakaan ei niin paljon kuin ensimmäiset mainitut syyt, hän sanoi.

Varasähkön tuotannon ylijäämä johtuu Praiphonin mukaan suunnitteluvirheestä. Ennen COVID-19-pandemiaa sähkön käytön ennustettiin kasvavan Thaimaan talouskasvun mukaisesti, joten hallitus oli päättänyt investoida lisää voimaloihin julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien (PPP) kautta.

Kun yksityisen sektorin sijoittajat rakensivat lisää voimalaitoksia alkuperäisen suunnitelman mukaan, ilmaantui COVID-19-pandemia ja talous supistui vuodeksi ja tuskin kasvoi toisen vuoden. Tämän seurauksena todellinen sähkönkulutus oli pienempi kuin ennen pandemiaa ennustettiin. Tästä syystä voimalaitosinvestointi epäonnistui, mikä johti ylimääräiseen varasähköntuotantoon.

"Se oli virhe, jota ei voitu välttää, koska COVID-19-pandemia oli odottamaton", sanoi Praiphon.

Ratkaisujen osalta hallituksen pitäisi löytää enemmän rahaa sähkökustannusten tukemiseen samalla tavalla kuin silloin, kun se aloitti dieselin hintojen hallintapolitiikan. Praiphon kuitenkin sanoi, ettei halunnut viranomaisten käyttävän liikaa rahaa tähän asiaan, koska valtion budjetti on jo nyt alijäämäinen.

Toinen tapa on muuttaa sähkön hinnan laskentatapaa, muuttaa varasähkön tuotantosuunnitelmaa ja muuttaa sähköntuotannossa käytettävää polttoainetta.

Pitkällä aikavälillä hallituksen tulisi lisätä kilpailua energiateollisuudessa ja perustaa riippumaton virasto valvomaan maan sähköntuotantoa ja -hankintoja, Praiphon sanoi.

Lyhyellä aikavälillä Thaimaan vaalien vuoksi muutoksia ei kuitenkaan todennäköisesti tapahdu ennen kuin uusi hallitus valitaan ja asettuu, mikä voi viedä muutaman kuukauden.

Thaimaan vaalit on asetettu toukokuun toiselle viikonlopulle, ja siellä on myös alkoholin myyntikieltoja, jotka sulkevat baarit.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN-median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta. Hänen taustansa on HR and Operations ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta jo vuosikymmenen ajan. Hän on asunut Pattayalla noin yhdeksän vuotta päätoimisena asukkaana, tunnetaan paikallisesti hyvin ja on vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinat lähetä sähköpostia [sähköposti suojattu] Tietoja meistä: https://thephuketexpress.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thephuketexpress.com/contact-us/